Badkamer renovatie: Badkamerverlichting

Licht en helderheid hebben een grote invloed op onze stemming.

Een doordacht lichtconcept in de badkamer is zeer belangrijk.  Zo zijn er verschillende types van verlichting met elk hun specifieke functie.  Tijdens je badkamer renovatie besteed je er best voldoende aandacht aan.

1. Plafondverlichting als basis

In het plafond kunnen ingewerkte led spots geplaatst worden ofwel een opbouwarmatuur. Voor ingewerkte spots is meestal een verlaagd plafond nodig, tenzij we via de zolder erboven kunnen werken.  Ingewerkte spots verdelen het licht gelijkmatig over gans de ruimte, wat in grotere badkamers zeker een must is.

Warm licht is aan te raden, dit heeft een gelige ondertoon.  Het voelt als een gedempt lichttype wat een gezellige sfeer tot stand brengt.

Op deze verlichting kan een dimmer geplaatst worden zodat je zelf de lichtsterkte kan bepalen.

2. Functionele Spiegelverlichting

Voldoende licht om ‘s ochtends en ‘s avonds tanden te kunnen poetsen, te scheren of make-up aan te brengen is essentieel.

Badkamerspiegels of spiegelkasten zijn meestal voorzien van een verlichting die vergelijkbaar is met daglicht, om een zo natuurlijk mogelijk licht te garanderen. 

Al naar gelang het spiegelmodel kan de verlichting boven op de spiegel of verticaal in de kastdeuren van een spiegelkast zijn geïntegreerd.  Als extra kan een make-up spiegel met geïntegreerde led verlichting toegevoegd worden.

Hier is het vooral van belang dat je alles klaar en duidelijk ziet als je in de spiegel kijkt.

3. Sfeerverlichting

Naast deze vormen van verlichting is sfeerverlichting erg in trek.  Dit kan bijvoorbeeld door het voorzien van ledlijnen in de wand, in een nis, in het plafond, aan de badrand.

Deze kunnen warm wit licht geven, gekleurd licht, noem maar op.  De ledlijnen kunnen dimbaar zijn zodat de juiste sfeer steeds gegarandeerd is.

Het is zeer belangrijk om voor LED verlichting te kiezen.

Niet alleen scheelt dit in het energieverbruik, maar deze verlichting gaat ook veel langer mee dan de traditionele verlichting.

Pas wel op welke verlichting je toepast, niet elke verlichting is in de badkamer toegestaan. Zeker in de natte delen zoals de douche en rondom het bad is niet elke verlichting veilig, daarom moet je speciale badkamerverlichting (zone 1 verlichting) rondom deze gebieden toepassen. Twijfel je over wat wel of niet mag in de badkamer qua verlichting? Als professional weten wij zeker raad!