Badkamer renovatie: Hoe ziet jouw droombad eruit?

Hoe ziet jouw droombad eruit?

Jouw bad is dé plek om tot rust te komen en een momentje voor jezelf te creëren.

Hiervoor kan je je eigen stijl en type bad kiezen.  Bij het uitkiezen van je bad is comfort uiterst belangrijk, enkel zo kan je ten volle genieten van je me time.

Bij een badkamerrenovatie wordt zeer vaak voor een ligbad gekozen. Wij helpen je alvast op weg om een goede keuze te maken. 

Welke types kan je kiezen?

1. Het klassieke ligbad

Klassiek maar dus nog steeds het meest gekozen.  Omdat dit type bad in veel verschillende maten te verkrijgen is, is het geschikt voor de meeste badkamer.

Een klassiek ligbad wordt vaak gekozen als duobad.  Hier zit de afvoerdop in het midden van het bad en heeft het bad zowel links als rechts een schuine zijde.  Ideaal om met zijn tweeën te genieten.

Ook wordt het klassieke ligbad vaak gekozen in de vorm van een combi bad en douche.  Dan wordt er een glaswand op de zijwand geplaatst, alsook een combinatie bad- en douchekraan om te baden en te douchen.  Dit type is perfect wanneer je beiden wil, maar een beperkte ruimte hebt.

Het klassieke ligbad is meestal een inbouwbad dat verkocht wordt zonder buitenrandafwerking.  Hier zijn opnieuw meerdere mogelijkheden, maar de populairste afwerking blijft betegeling rondom je bad.  Er is een zeer ruime keuze aan wandtegels, en zo gaat je bad mooi op in het geheel van je badkamerwanden en vloer.

2. Vrijstaand bad

Een vrijstaand bad heeft een hoge wauw factor en zien we vaak in luxueuze, high-end  badkamers.  Dit komt doordat een vrijstaand bad meestal in de hogere prijsklasse valt.

Een vrijstaand bad is verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen.  Doorgaans is het iets hoger dan een inbouwbad.  Dit kan belangrijk zijn voor de instap, of als het bad onder een raam komt te staan.

Een vrijstaand bad neemt behoorlijk wat ruimte in, er moet immers voldoende vrije ruimte zijn rond het bad om te poetsen.  Ook esthetisch komt dit type bad het best tot zijn recht in een grote ruimte.

Ovaal, rechthoeking, rond … er zijn verschillende mogelijkheden. Net zoals het materiaal waaruit het bad gemaakt wordt. 

Een vrijstaand bad staat op zichzelf en heeft dus geen extra randafwerking nodig.  Vaak worden er bijkomende accessoires aangekocht zoals een legplank en een bijzettafeltje. 


3. Back to wall bad

Dit kan je zien als een half vrijstaand bad, of een vrijstaand bad waarvan de achterkant recht afgesneden werd.  De voorkant en zijkanten hebben een gelijkaardige afwerking als een vrijstaand bad, de achterzijde is gelijkaardig aan een inbouwbad en kan dus tegen de muur geplaatst worden.

Een back to wall bad is verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen.  Doorgaans is het iets hoger dan een inbouwbad.  Dit kan belangrijk zijn voor de instap, of als het bad onder een raam komt te staan.

Zo heb je de stijl van een vrijstaand bad, maar neemt je bad slechts de plaats in van een inbouwbad.  Dit is de ideale oplossing voor kleinere badkamers.

Het back to wall bad bestaat met 2 afgeronde kanten, alsook in een hoekmodel.


4. Wellnessbad met massage jets

Steeds vaker wordt de badkamer ingericht als een echte wellness ruimte.  Een bad met massage jets bezorgt je het ideale ontspanningsmoment.

In dit segment zijn verschillende types mogelijk.  Meestal kies je je massage systeem en kies je je bad.  Het massagesysteem wordt dan door de fabrikant in het gekozen bad ingebouwd.

Onder de massagesystemen bestaan verschillende varianten en zijn dus ook grote prijsverschillen.  Het aantal jets, de kracht van de jets, het aantal decibel, dit zijn enkele zaken die je comfort zullen bepalen.  Zo zijn er baden waarvan de jets volledig weggaan in de badwand wanneer je het systeem niet gebruikt.

Net zoals het klassieke ligbad, wordt dit bad verkocht wordt zonder buitenrandafwerking.  Hier zijn opnieuw meerdere mogelijkheden, maar de populairste afwerking blijft betegeling rondom je bad.  Er is een zeer ruime keuze aan wandtegels, en zo gaat je bad mooi op in het geheel van je badkamerwanden en vloer.

Hierbij is het belangrijk dat de motor geventileerd wordt en dat deze toegankelijk is in geval het nodig is.  Een wegneembare zijwand is hiervoor ideaal.

Uit welk materiaal is een bad gemaakt?

Elk type bad is verkrijgbaar in verschillende materialen, de meest voorkomende zijn acryl, quaryl en solid surface.

Acryl

Het is een kunststof waarmee verscheidene vormen gemaakt kunnen worden. Doordat vuil zich nauwelijks hecht aan het materiaal acryl, is het onderhoud eenvoudig. 

Ook is acryl slipvast en houdt het badwater lang warm. Een acryl bad voelt comfortabel aan tegen het huidoppervlak.  Het materiaal heeft een natuurlijke glans en behoudt z’n kleur doordat het kleurvast is.

Nadeel:  Acryl is zeer licht.   Ondanks de versterkende laag, kunnen de wanden enigszins vervormen. Dit wordt vooral gevoeld bij het baden van een grote of zwaardere persoon.  Het gevolg hiervan is dat de silicone waarmee de naad tussen het bad en de muur is opgespoten, sneller kan openscheuren, alsook dat het bad kan piepen wanneer je erin stap en beweegt.   Zeker de goedkope acrylbaden ondervinden dit.  Let dus zeker goed op indien je de aankoop van een (goedkoop)  acrylbad overweegt.

Quaryl

Quaryl lijkt erg op acryl, maar toch is er een belangrijk verschil.  Quarylbaden bestaan uit een combinatie van kwartszand en acrylhars en zijn hierdoor veel sterker en zwaarder dan acrylbaden.

Duidelijk is wel dat quaryl eigenlijk een verbeterde en sterkere variant is op het populaire acryl. 

Het is steviger, duurzaam en in elke vorm te maken. Het materiaal houdt jarenlang zijn glans vast.

Quaryl is 100% te recyclen. Daarnaast is quaryl duurzaam, tijdloos, warm en plastisch. Kalk en vuil kunnen zich nauwelijks hechten aan het oppervlak. Quaryl producten zijn slipvast, wat een goed gevoel van veiligheid geeft. Ook houdt quaryl warmte langer vast.

Een quarylbad heeft dus alle voordelen van een acrylbad, maar is in tegenstelling tot acryl veel kwalitatiever.  Het piept niet wanneer je erin stapt en het blijft mooi zijn vorm houden, waardoor de levensduur een stuk langer is dan bij acryl.

Solid surface

Solid Surface bestaat uit een mix tussen polyester, acryl en verschillende harsen. Ook worden er pigmenten gebruikt om kleur aan het materiaal te geven.

Solid surface is vlekwerend, krasbestendig en vochtbestendig. Dit maakt meteen dat het een duurzaam product is dat vele jaren mee zal gaan.  Als dagelijkse reiniging kan je eenvoudig met een zachte, natte doek het oppervlak schoonvegen. Bij kalk kan er schoonmaakazijn gebruikt worden. Voor hardnekkig vuil is het oppervlak te behandelen met schurend schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld witte cif en een schuursponsje en daarna goed naspoelen met schoon water.

Solid surface baden zijn duurzaam, tijdloos, warm en zeer eenvoudig in onderhoud . Kalk en vuil kunnen zich nauwelijks hechten aan het oppervlak.

Solid surface baden zijn erg zwaar, vaak boven de 100kg.  Dit zorgt ervoor dat hun plaatsing niet zo eenvoudig is.  Zo moet er meestal een lift gebruikt worden om het bad boven te krijgen.

Plaatstaal

Iets minder voorkomend zijn baden uit plaatstaal.  Vroeger werd dit vaak geplaatst, maar de nieuwe materialen hebben veel meer voordelen waardoor dit type bad steeds verder naar de achtergrond verschuift.

Plaatstaal is koud, plaatstaal baden houden de warmte veel minder lang vast.  Bovendien is hun email laag gevoeliger voor putjes en afbrokkelen.

Welk bad geniet jouw voorkeur?

Overweeg je een badkamer renovatie? Bij de renovatie van je badkamer is het belangrijk dat je jouw droombad kiest, maar wel geschikt voor de ruimte.