Plannen om je badkamer te renoveren? Dan is een inloopdouche misschien wel iets voor jou. Een inloopdouche is een douche waar je zo in kan lopen, zonder drempel of deur. Dit geeft je badkamer een ruimtelijk en modern gevoel. Bovendien is een inloopdouche makkelijk toegankelijk en comfortabel. Je kunt zelf bepalen hoe groot en hoe luxe je je inloopdouche wilt maken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over inloopdouches.
Een inloopdouche is een populaire keuze voor veel mensen die hun badkamer willen renoveren of inrichten. Een inloopdouche heeft een aantal voordelen, zoals:
Het geeft een ruimtelijk en modern gevoel aan de badkamer
Het is makkelijk toegankelijk en comfortabel
Het is hygiënisch en onderhoudsvriendelijk
Het is aanpasbaar aan elke stijl en smaak
Wat zijn de soorten inloopdouches?
Douchegoot of doucheplaat:
Eerst en vooral is er de keuze tussen een afvoergoot ingewerkt in de vloertegels ofwel een doucheplaat uit één stuk. Bij een plaat uit één stuk heb je geen voegen, waardoor deze zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk is. Bovendien bestaan de doucheplaten in zeer strakke afwerking en zijn verschillende kleuren mogelijk.
Anderzijds geeft een doorlopende vloer in de douche een ruimer gevoel en oogt het vaak strakker. Hierbij is het zeer belangrijk om voor degelijke anti-slip tegels te kiezen.
Glaswand of douchemuur:
Een glaswand kan in helder glas, mat glas, gefumeerd glas, enz. …, Het grote voordeel van glas is dat het gevoel van ruimte en klaarheid in de badkamer veel groter is, zeker in kleine badkamers is dit van belang. Wel moet je het glas na het douche telkens aftrekken om het mooi te houden. Een kleine moeite voor een schitterend resultaat!
Een douchemuur kan voor jouw badkamer ook de ideale oplossing zijn. Een extra muur biedt immers heel wat mogelijkheden, bijvoorbeeld om een shampoo nis in te creëren of het inbouwkraanwerk in te werken. Aan de andere kant van de douchemuur kan bijvoorbeeld nog een meubel of radiator geplaatst worden.
Opbouwkraan of inbouwkraan:
Opbouw kraanwerk is de simpelste, meest traditionele manier. Je hebt de thermostaat en recht naar boven vertrekt vanuit de thermostaat een vaste stang waarop dan de vaste douchekop zit, meestal in combinatie met een af te nemen handdouche.
Bij inbouwkraanwerk zitten de verbindingen ingewerkt in de muur. Qua afwerking is dit strakker en eleganter dan een opbouwkraan. Bovendien is het makkelijker om te poetsen.
Het nadeel is dat dit type kraanwerk ongeveer 9 cm in de muur moet, wat meestal niet mogelijk is in een gewone binnenmuur. Als oplossing hiervoor kan een voorzetwand geplaatst worden.
Zijn er nadelen aan een inloopdouche?
Een inloopdouche heeft zoveel voordelen dat we even moeten nadenken of er ook nadelen zijn. Toch zijn er een aantal dingen waarmee rekening gehouden moet worden.
In kleine badkamers is het niet altijd mogelijk. De glaswand of zijmuur moet immers lang genoeg zijn zodat het water binnen de douche blijft, meestal is dit vanaf 1m40.
Douchen in een inloopdouche heeft soms een iets frisser gevoel dan in een afgesloten douche. Vooral op het moment wanneer de kraan uitgaat en het afdroogmoment begint.
Bij een renovatie van een badkamer is het niet altijd mogelijk om de douchevloer op het zelfde niveau te krijgen als de rest van de badkamervloer. De sifon en aansluiting moet immers onder de douchevloer gebeuren, de hoogte van de chape is hierbij bepalend of de douchevloer al dan niet iets opgehoogd moet worden.
CONCLUSIE:
Een inloopdouche is voor de meeste badkamers een ideale keuze!
Belangrijk is dat de installatie zeer vakkundig gebeurt zodat de waterdichting en afwerking perfect volgens de regels van de kunst uitgevoerd wordt.
Op die manier is een inloopdouche zalig genieten van een optimale douche ervaring!
Overweeg dus zeker een inloopdouche bij het renoveren van jouw badkamer.