Badkamer renovatie: Ton sur ton als populaire trend

Wat is ton sur ton?

Ton sur ton is een populaire trend die je badkamer een stijlvolle en rustgevende uitstraling kan geven. Maar wat betekent ton sur ton eigenlijk en hoe pas je het toe in je badkamer? In dit artikel geven we je een aantal tips en inspiratie om je badkamer om te toveren tot een ton sur ton paradijs.

Ton sur ton betekent letterlijk ‘tint op tint’.

Het houdt in dat je verschillende tinten van dezelfde kleur gebruikt om je badkamer in te richten. Zo creëer je een harmonieus en eenvoudig geheel, zonder dat het saai wordt. Je kunt namelijk spelen met verschillende materialen, texturen en patronen om contrast en diepte aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan glanzende en matte tegels, zachte en harde materialen, grote en kleine oppervlakken, etc.

Hoe kies je de juiste kleur?

Ton sur ton werkt het best met rustige, lichte of pastelkleuren, zoals beige, taupe, gebroken wit of lichtblauw. Deze kleuren geven je badkamer een frisse en ruimtelijke uitstraling.  Je kunt ook kiezen voor een donkerdere kleur, zoals antraciet of marineblauw, voor een meer dramatisch en luxe effect. Het is wel belangrijk dat je de kleur afstemt op de grootte, de lichtinval en de sfeer van je badkamer.

Een handige manier om ton sur ton toe te passen in je badkamer is de 60/30/10 regel. Dit houdt in dat je 60% van je badkamer in de lichtste tint van je gekozen kleur doet, 30% in een iets donkerdere tint en 10% in de donkerste tint. Zo zorg je voor een evenwichtige verdeling van de kleuren en voorkom je dat het te eentonig wordt. Je kunt bijvoorbeeld de muren, het plafond en de vloer in de lichtste tint doen, het badkamermeubel en de douchebak in de middelste tint en de kranen, de spiegel en de accessoires in de donkerste tint.

Hoe creëer je een wellness gevoel met ton sur ton?

Een van de voordelen van ton sur ton is dat het een wellness gevoel kan creëren in je badkamer. Door de zintuigen tot rust te brengen met dezelfde kleurtinten, kun je genieten van een ontspannen sfeer. Om dit gevoel te versterken, kun je gebruik maken van rijkelijke handdoeken, geurkaarsen, diffusers en functionele details, zoals wandnissen of opbergmandjes. Zo maak je van je badkamer een comfortabele plek waar je jezelf kunt verwennen.

Hoe voeg je een accentkleur toe?

Als je toch wat meer variatie wilt aanbrengen in je ton sur ton badkamer, kun je ervoor kiezen om een subtiele accentkleur toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld een complementaire kleur zijn, die tegenover je gekozen kleur op de kleurencirkel ligt. Zo creëer je een mooi contrast zonder dat het vloekt. Denk bijvoorbeeld aan lichtblauw met oranje, beige met paars of grijs met groen. Je kunt deze accentkleur gebruiken voor kleine details, zoals handdoeken, kaarsen, planten of schilderijen.

Conclusie

Ton sur ton is een stijlvolle en rustgevende manier om je badkamer in te richten. Door verschillende tinten van dezelfde kleur te gebruiken, creëer je een harmonieus en eenvoudig geheel. Je kunt spelen met verschillende materialen, texturen en patronen om contrast en diepte aan te brengen. Je kunt ook een subtiele accentkleur toevoegen voor wat meer variatie. Zo maak je van je badkamer een wellness paradijs waar je heerlijk kunt ontspannen.