Badkamer renovatie: Op welke premies heb je recht?

Welke premies kan ik aanvragen voor mijn badkamer renovatie?

Klaar om je badkamer te renoveren?

Een premie kan je een comfortabele duw in de rug geven.  Er zijn verschillende premies waarvoor je in aanmerking kan komen.  Het is niet altijd overzichtelijk en vaak moeilijk om hierover de juiste informatie te vinden.  Wij zetten het hieronder graag voor jou op een rij.

Mijn verbouwpremie

Dit is een nieuwe premie die sinds 1 oktober 2022 geldt voor alle renovaties en energiebesparende maatregelen.

Je kan deze premie aanvragen voor het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren, het plaatsen van een regenwaterinstallatie of het vernieuwen of plaatsen van sanitaire toestellen (douche, ligbad, wastafel, toilet).

Het premiebedrag hangt af van je inkomen en het type gebouw, maar ligt tussen de 35% en 50% van de investering, met een maximum van € 2.625 of € 3.750.

Op deze website vind je alle informatie terug Premies voor sanitair | Vlaanderen.be

Premies via je stad of gemeente

Sommige steden of gemeenten bieden extra premies aan voor renovatiewerken, bovenop de premies van de Vlaamse overheid. Je kan het best de website van je stad of gemeente raadplegen om te zien of er specifieke premies zijn voor je badkamerrenovatie.

Je kan ook gebruik maken van de Premiezoeker.be, een online tool die je een overzicht geeft van alle mogelijke premies die je kan krijgen voor de werken die je wilt uitvoeren1. Je kan daar je postcode, type woning en type werken ingeven om te zien welke premies er voor jou beschikbaar zijn.

Voor meer informatie en ondersteuning kan je ook langsgaan bij het Energiehuis voor je gemeente. Dat is een organisatie die je helpt om je woning energiezuiniger te maken. Zij kunnen je advies geven over de verschillende premies, leningen en andere voordelen waar je recht op hebt1.

Vlaamse aanpassingspremie badkamer

Dit is een premie voor 65-plussers die hun badkamer willen aanpassen aan de noden van het ouder worden. Je kan deze premie aanvragen voor het plaatsen van een inloopdouche, een verhoogd toilet, steun- en handgrepen of een aangepaste lavabo. Het premiebedrag bedraagt 50% van de factuur, met een maximum van € 1.250

https://www.vlaanderen.be/publicaties/aanpassingspremie

Verlaagd BTW tarief

Wanneer je je badkamer laat renoveren door een erkende aannemer en je woning is ouder dan 10 jaar, dan kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Dit geldt zowel voor de arbeidskosten als voor de materialen.

CONCLUSIE:

Het is zeker interessant om de nodige informatie in te winnen.