Badkamer renovatie: Op welke premies heb je recht?

Welke premies kan ik aanvragen voor mijn badkamer renovatie?

Klaar om je badkamer te renoveren?

Een premie kan je een comfortabele duw in de rug geven.  Er zijn verschillende premies waarvoor je in aanmerking kan komen.  Het is niet altijd overzichtelijk en vaak moeilijk om hierover de juiste informatie te vinden.  Wij zetten het hieronder graag voor jou op een rij.

Mijn verbouwpremie, de Vlaamse renovatiepremie

Dit is een nieuwe premie die sinds 1 oktober 2022 geldt voor alle renovaties en energiebesparende maatregelen, voor woningen en appartementen ouder dan 30 jaar.  De totale som van je factuur moet minstens €2500 zijn vooraleer je in aanmerking komt.

Je kan deze premie aanvragen voor het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren, het plaatsen van een regenwaterinstallatie of het vernieuwen of plaatsen van sanitaire toestellen (douche, ligbad, wastafel, toilet).

Het premiebedrag hangt af van je inkomen en het type gebouw, maar ligt tussen de 35% en 50% van de investering, met een maximum van € 2.625 of € 3.750.  Val je in de lage inkomenscategorie ontvang je maximum €3750, in de middelste categorie ontvang je nog maximum € 2625.

Op deze website vind je alle informatie terug Premies voor sanitair | Vlaanderen.be

Hoe vraag je de Vlaamse renovatiepremie aan?

Wanneer je een renovatiepremie voor je badkamer wilt aanvragen bij de Vlaamse overheid, moeten alle werken eerst uitgevoerd zijn en moet je beschikken over alle facturen. Nadien vul je een aanvraagformulier in en bezorg je dit samen met de facturen, attesten en plannen aan het Agentschap Wonen-Vlaanderen. Uiterlijk één maand nadien krijg je een ontvangstbevestiging met het dossiernummer.

https://www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie/mijn-verbouwpremie/hoe-vraag-ik-mijn-verbouwpremie-aan

Premies via je stad of gemeente

Sommige steden of gemeenten bieden extra premies aan voor renovatiewerken, bovenop de premies van de Vlaamse overheid. Je kan het best de website van je stad of gemeente raadplegen om te zien of er specifieke premies zijn voor je badkamerrenovatie.

Je kan ook gebruik maken van de Premiezoeker.be, een online tool die je een overzicht geeft van alle mogelijke premies die je kan krijgen voor de werken die je wilt uitvoeren. Je kan daar je postcode, type woning en type werken ingeven om te zien welke premies er voor jou beschikbaar zijn.

Voor meer informatie en ondersteuning kan je ook langsgaan bij het Energiehuis van je gemeente. Dat is een organisatie die je helpt om je woning energiezuiniger te maken. Zij kunnen je advies geven over de verschillende premies, leningen en andere voordelen waar je recht op hebt. Op de website vind je alvast meer uitleg https://mijnenergiehuis.be/

Vlaamse aanpassingspremie badkamer voor 65 plussers

Dit is een extra premie voor 65-plussers die hun badkamer willen aanpassen aan de noden van het ouder worden. Je kan deze premie aanvragen voor het plaatsen van een inloopdouche, een verhoogd toilet, steun- en handgrepen of een aangepaste lavabo.

Ook voor meer structurele werken kan je een premie krijgen, bijvoorbeeld het installeren van een 2de toilet of 2de badkamer op een andere verdieping.  Of het breder maken van de deuropeningen.

Het premiebedrag bedraagt 50% van de factuur, met een maximum van € 1.250

https://www.vlaanderen.be/publicaties/aanpassingspremie

Verlaagd BTW tarief

Wanneer je je badkamer laat renoveren door een erkende aannemer en je woning is ouder dan 10 jaar, dan kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Dit geldt zowel voor de arbeidskosten als voor de materialen.

Dit is geen premie, maar toch ook een belangrijk verschil op de eindfactuur!

CONCLUSIE:

Het is zeker interessant om de nodige informatie in te winnen.

Je hebt recht op die premies en ze kunnen zeker dat duwtje in de rug geven om voor je nieuwe of aangepaste badkamer te gaan.

Sano badkamers helpt je graag op weg om de juiste stappen te zetten.