Badkamer renovatie: Kies voor een waterverzachter!

Wat doet een waterverzachter of waterontharder?

Heb je last van hard water in je huis? Dan is een waterverzachter misschien wel de oplossing voor jou.  Je badkamer renovatie is het ideale moment om dit aan te schaffen.   Een waterverzachter is een toestel dat het leidingwater ontdoet van kalk en magnesium, waardoor het zachter wordt. Dit heeft heel wat voordelen voor je gezondheid, je comfort, je portemonnee en het milieu. In dit blogartikel zetten we de vijf belangrijkste voordelen van een waterverzachter op een rijtje.

Voordelen van een waterverzachter:

1:  Je bespaart geld op je energierekening.  Een van de grootste voordelen van een waterverzachter is dat je minder energie verbruikt. Hard water zorgt namelijk voor kalkaanslag in je leidingen, je boiler, je verwarmingselementen en je kranen.   Dit vermindert de warmteoverdracht en verhoogt het energieverbruik. Met een waterverzachter voorkom je deze problemen en bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energierekening

2:  Je verlengt de levensduur van je kranen.  Een ander voordeel van een waterverzachter is dat je kranen en je doucheglas langer meegaan en langer mooi blijven. Kalkaanslag kan namelijk veel schade veroorzaken.  Hierdoor gaan ze sneller stuk, werken ze minder efficiënt en zien ze er vuil uit.

3:  Je geniet van een betere waterkwaliteit.  Een waterverzachter verbetert ook de kwaliteit van je leidingwater. Zacht water is namelijk gezonder en lekkerder om te drinken dan hard water. Het bevat minder schadelijke stoffen en heeft een betere smaak. Bovendien is zacht water ook beter voor je huid en haar. Het droogt ze minder uit en maakt ze zachter en glanzender. 

4: Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en moet minder intensief poetsen.  Een ander voordeel van een waterverzachter is dat je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt. Hard water laat namelijk kalksporen achter op je kranen, douchekoppen, tegels, glaswand … Dit vergt veel tijd en moeite om schoon te maken. Met een waterverzachter heb je geen last meer van kalkaanslag en kun je dus makkelijker en sneller schoonmaken. 

5: Je draagt bij aan een beter leefmilieu.  Door minder energie te verbruiken, verminder je de CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde. Door minder flessenwater te kopen, verminder je de plastic afvalberg en de vervuiling van de oceanen. Door minder schoonmaakmiddelen te gebruiken, verminder je de chemische belasting van het grondwater en de biodiversiteit.

Waar plaats je de waterverzachter?

De beste plaats om een waterverzachter te installeren is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van een waterleiding, een afvoer, een stroomaansluiting, de ruimte en de temperatuur. Over het algemeen wordt aangeraden om de waterverzachter zo dicht mogelijk bij de plek waar het water de woning binnenkomt te plaatsen, zodat het hele huis kan profiteren van zacht water.

  • garage
  • kelder
  • meterkast
  • bergruimte

Moet er altijd een afvoer aanwezig zijn?

Ja, er bestaan waterverzachters die geen afvoer nodig hebben. Dit zijn echter geen echte waterverzachters, maar eerder alternatieve systemen die de kalk in het water niet verwijderen, maar neutraliseren of stabiliseren. Ze werken dus op een andere manier dan traditionele waterverzachters met zout, die de kalk wel uit het water halen.

Ze zijn minder effectief en duurzaam dan waterverzachters met zout. Wij raden daarom aan om bij je badkamer renovatie een waterverzachter met afvoer te kiezen, als je echt zacht water wilt hebben in je huis. 

Wat kost een waterverzachter?

De prijs van een waterverzachter hangt af van verschillende factoren, zoals het type, de capaciteit, de installatie, het onderhoud en het zoutverbruik.  Met de installatie erbij moet je rekenen op een budget van 1.200 euro tot 2.000 euro.

Om een juiste prijs te krijgen raadpleeg je best je installateur. 

Bij de renovatie van je badkamer is dit een zeer rendabele investering.  Je renovatiepartner zal je hierover uitgebreid informeren.

https://www.sanobadkamers.be/contact/